Exploradors i Inventores

Exploradors i Inventores

Escola Tàber i Institut Escola Costa i Llobera, Barcelona, 2011, actualitat

Com apropar l’aprenentatge en STEAM a tots els alumnes de primària, d’una forma atractiva i vivencial dins d’un marc educatiu reglat, però sense fer-ho de forma curricular?

    Exploradors i Inventores és un programa de sis cursos de tallers experimentals per a nens i nenes de 6 a 12 anys, on explorem conceptes de ciència, tecnologia, matemàtiques i disseny (STEAM), d’una manera creativa i activa.

Exploradors i Inventores és un projecte educatiu que busca impulsar la innovació en l’aprenentatge de les ciències, les matemàtiques, la tecnologia i el disseny (STEAM). Amb el ferm convenciment que la combinació de disciplines i metodologies possibilita les transformacions, apostem per un projecte que, al llarg dels 6 cursos de l’educació Primària, fa un recorregut interdisciplinari pels diferents àmbits de la ciència, tot barrejant-ho amb altes dosis d’imaginació, joc i tècniques artístiques. L’objectiu és oferir als infants una visió holística, així com potenciar la capacitat d’observació individual, de reflexió conjunta i de formulació de preguntes, fomentant l’esperit crític i estimulant la curiositat innata.

De 1r fins a 6è, cada curs treballa diferents temàtiques vinculades a una branca de la ciència o la tecnologia. L’estructura general, segons els cursos, és:

  • El 1r curs està emmarcat dins l’àmbit de la biologia. Comencem el curs explorant i treballant els sentits. És a partir d’aquests que podem percebre la ciència. Durant el segon i tercer trimestre ens endinsem en el món viu, tot descobrint conceptes i curiositats sobre els animals, les plantes, els fongs i els bacteris.
  • El 2n curs està centrat en la geologia. Fem un recorregut per l’Atmosfera, la Hidrosfera i la Geosfera. Aquest viatge ens brinda la possibilitat d’indagar en els diferents estats de la matèria, descobrint propietats dels gasos. els líquids i l’aigua i els sòlids i les roques i minerals.
  • Durant el 3r curs ens endinsem en la disciplina de les matemàtiques, tot fent màgia matemàtica i descobrint formes de fer matemàtiques amb les mans. Treballem la geometria i l’àlgebra, profunditzem en les dimensions i ens endinsem en el món dels fractals.
  • El 4t curs està emmarcat en l’àmbit de la química, tot descobrint la química que hi ha darrere la cuina i els aliments, així com aquella que trobem al lavabo, i explorant les reaccions químiques quotidianes.
  • El 5è curs s’endinsa en la disciplina de la física. Comencem el curs explorant conceptes de moviment, seguim el segon trimestre explorant termes d’energia i luminescència, i acabem el curs indagant en l’astronomia i curiositats cosmològiques.
  • El 6è curs, i últim de l’etapa de Primària, està centrat en la tecnologia i les possibilitats que aquesta ens ofereix. Durant el primer trimestre ens endinsem en l’electromagnetisme i els circuits elèctrics, el segon trimestre treballarem amb Scratch, un llenguatge de programació visual amb el qual es poden crear jocs i animacions, i el darrer trimestre combinem la programació amb Makey-Makey, un controlador que permet experimentar amb materials conductors i transformar les experiències dels jocs tradicionals a través de la tecnologia.

Entregables:

Sis cursos complets i els seus corresponents currículums plens d’experimentació i narratives científiques i centenars de nens i nenes que han pogut explorar les diferents branques de la ciència: biologia, geologia, química, física, la tecnologia i les matemàtiques des de petits i de forma creativa.

Newsletter

Vols rebre la nostra newsletter?