Servei educatiu de l’Espai Beta i Culturnautes

Servei educatiu de l’Espai Beta i Culturnautes

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Catalunya, 2014, 2018

Com dissenyar activitats educatives transdisciplinàries, innovadores i que donin resposta a la necessitat de la cultura contemporània d’hibridar art i ciència per tractar temes complexos com ara les dades, la programació, la intel·ligència artificial o el canvi climàtic?

    Assessorament, ideació, disseny, execució i formació d’activitats educatives per l’Espai Beta i Culturnautes, ambdós projectes coordinats per l’àrea educativa del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Projectes en els que hem participat:

Després de la Fi del Món | 2017 - 2018

Com sensibilitzar els infants, joves i famílies de com arribarà el nostre món a la segona meitat del segle XXI, i sobre la responsabilitat de la nostra societat envers les generacions que hi naixeran i creixeran?

Disseny i realització d’activitats educatives, visites guiades i guies docents.

Després de la Fi del Món és una exposició que mostra una visió particular i artística sobre el canvi climàtic. Aquesta exposició compta amb 8 instal·lacions artístiques que ens proposen diverses aproximacions a diferents visions mediambientals. La Mandarina de Newton va idear, dissenyar i produir tres tallers per a públics diferents: alumnes de primària, alumnes de secundària i famílies; les visites guiades i els materials educatius per als docents. A més, va formar a l’equip educatiu del CCCB per tal que aquestes activitats poguessin ser dutes a terme amb personal intern.

Entre l’oferta dissenyada trobem:

  • Som planetaris. Aquesta activitat, dirigida als alumnes de primària, vol donar a conèixer quin lloc ocupem a l’Univers, com es genera la vida, què vol dir ser un ésser viu planetari, quin és el nostre impacte, quins efectes té la nostra forma de viure més enllà dels observables a simple vista, què signifiquen conceptes abstractes com ara l’aigua invisible o com podem generar altres models energètics o de consum. L’activitat consta d’una visita guiada a l’exposició seguida d’un taller interactiu.
  • L’Energia tot ho mou. Aquesta activitat està dirigida als alumnes de secundària i cicles formatius. L’activitat consta d’una visita guiada a l’exposició seguida d’un taller participatiu. El taller fa un recorregut temàtic sobre el concepte d’energia. Explora què és l’energia, com es transforma, què vol dir la degradació de l’energia, per què pot ser útil, com construir motors elèctrics i finalment explora diferents alternatives de cotxe elèctric.
  • Aigua i ecosistemes. Aquesta activitat dirigida a famílies, vol reflexionar sobre quin és el nostre impacte, en especial en relació a un tema molt important per a la vida, l’aigua. Tot i viure al conegut com a planeta Blau per la gran quantitat d’aigua que conté, només un 2,5 % d’aquesta pot ser considerada potable, de la qual només hi tenim accés a un 0,008 %. Seguint la filosofia DIY, els participants construeixen els seus propis experiments que els ajudaran a comprendre què succeeix quan plou en zones desforestades. També analitzen tipus d’aigua i visualitzen els efectes de la pluja àcida.

 

La màquina de pensar. Ramon Llull i l’«ars combinatoria» | 2016

Com apropar la figura de Ramon Llull i la lògica de la programació de forma lúdica dins del marc de Culturnautes?

Disseny i realització d’activitats educatives i visites guiades.

Culturnautes és el casal cultural del CCCB i està obert a infants i joves de 6 a 15 anys. La Mandarina de Newton va idear, produir i realitzar una setmana temàtica vinculada a l’exposició La màquina de pensar. Ramon Llull i l’«ars combinatoria». Les activitats que es van realitzar permeteren complementar, amb un treball actiu i divertit, la visita a l’exposició dinamitzada per Irene Lapuente. També ens van ajudar a endinsar-nos en el món de la programació, la codificació, l’art i la mística. El treball experimental es va organitzar en tres blocs: electromagnetisme, codis i programació. Aquests tres àmbits es van treballar científicament, artísticament i espiritualment.

 

+Humans. El futur de la nostra espècie | 2015

Com tractar temes com la modificació genètica, la tecnologia o els implants artificials a infants i joves de 6 a 15 anys, de forma lúdica i dins del marc de Culturnautes?

Disseny i realització d’activitats educatives i visites guiades.

Culturnautes és el casal cultural del CCCB que neix el 2014 i està obert a infants i joves de 6 a 15 anys. La Mandarina de Newton va coordinar les 4 setmanes de casal i va idear, produir i realitzar una setmana temàtica vinculada a l’exposició +Humans. El futur de la nostra espècie. Les activitats que es van realitzar es van organitzar en tres blocs: fronteres de la biologia, avenços de la tecnologia i reflexió filosòfica. El treball experimental va incloure l’extracció d’ADN, l’exploració de la fluorescència i la luminescència, la recerca amb drosophila melanogaster, la construcció d’ulleres 3D i de realitat virtual, conceptes d’intel·ligència artificial i visionat d’audiovisuals.

Big Bang Data - Immersos en les Dades | 2014-2017

Com apropar el món del big data a públic infantil, escolar, adult i gent gran?

Disseny i realització d’activitats educatives.

Big Bang Data, una exposició coproduïda per Fundación Telefónica i el CCCB, és un projecte que s’endinsa en el fenomen de l’explosió de dades en la que estem immersos. Immersos en les Dades fou una adaptació de la Diputació de Barcelona de Big Bang Data que va itinerar per diverses ciutats de la província de Barcelona al llarg de 2 anys.

Ambdues exposicions oferien també un espai de documentació, un servei educatiu i activitats complementàries vinculades. La Mandarina de Newton va dissenyar i realitzar les visites guiades i els tallers tecnològics que acompanyaven les exposicions. Aquestes activitats exploraven la temàtica del big data d’una forma lúdica, innovadora i creativa. Entre l’oferta dissenyada es trobaven tallers com ara:

  • Nosaltres al ciberespai. Vivim en una societat altament tecnificada i hiperconnectada. Nosaltres mateixos som una important font de dades, sigui de forma voluntària o involuntària. Per això, aquest taller proposava fer un experiment sociològic en temps real i explorar com és de fàcil compartir dades i quanta informació en podem extreure. Aquest taller estava especialment pensat per a famílies i públic general.
  • Geolocalitzem! / In situ. Aquest taller dona una visió nova de les nostres urbs, espais plens de dades, informació i coneixement. També es treballa amb el concepte de geolocalització i marc d’interpretació. Existeix la versió analògica i digital. Està especialment dissenyat per a joves i adolescents.
  • Un món de dades. Tots generem dades, des del nostre dispositiu mòbil fins a les nostres compres. La novetat és que cada vegada és més fàcil emmagatzemar-les, processar-les i observar-ne patrons. Aquest taller fa un recorregut força formal sobre què són les dades, què és la informació i què esdevé coneixement. S’adreçava especialment a públic escolar.
  • (Re)cerques a Google a estudi. Les nostres dades són com rastres de la nostra activitat vital. Podem deixar petjades tant de forma directa i activa, publicant continguts, com de forma indirecta, a través de les nostres cerques a Google. Taller realitzat amb públic de més de 55 anys.

Aquests tallers també van ser pensats i adaptats per a ser impartits durant el Casal d’Estiu del CCCB, Culturnautes. En aquest cas, els participants van explorar el món de les dades durant gairebé 20h.

 

Entregables:

S’han creat quatre tallers diferents: Un món de Dades, Nosaltres al Ciberespai, Geolocalitzem! /In-Situ, (Re)cerques a Google a estudi.

Newsletter

Vols rebre la nostra newsletter?